Waterscouting Cornelis de Houtman uit Gouda

De Groep

Op 4 december 1945 wordt in het kaaspakhuis aan de Peperstraat te Gouda een zeeverkennersgroep opgericht.
De groep wordt vernoemd naar Cornelis de Houtman, een ontdekkingsreiziger uit de 16e eeuw, afkomstig uit Gouda.

De eerste opkomsten vinden plaats in de stad en zomers op de Reeuwijkse plassen. De welpen komen bij elkaar in de spieringstraat, een thuis voor bijna iedere Goudse scoutinggroep. 

In 1967 moet de groep verhuizen omdat het zomerverblijf tussen de Bodegraafse straatweg en de Breevaart moet wijken voor een expeditiebedrijf. De groep krijgt een stukje grond toegewezen aan de platteweg, waar al snel kan worden begonnen met de bouw van een botenloods. Een jaar later volgt het Hordelokaal en kan de groep zich verder ontwikkelen. 

Deze twee gebouwtjes zijn in 2006 flink onder handen genomen, maar staan er nog altijd!

In 1981 lukt het de groep om samen met buurvrouw Kastanujo twee grote gebouwen neer te zetten. Eindelijk een grote troepsberging, een werkplaats en een mooie vaste plek voor de Procyon Stam.

De groep heeft in haar geschiedenis een keur aan scheeptypen versleten. Jolletjes, schouwtjes, sloepjes, vletjes etc. Er is altijd met veel plezier, maar af en toe ook met gemopper gevaren in afdankertjes en opknappertjes. De eerst lelievlet verschijnt na een gift van kaarsenfabriek Apollo in 1958 ten tonele. Het blijkt een degelijk scheepstype, want tegenwoordig heeft de groep acht lelievletten in haar bezit, waaronder nog altijd diezelfde Apollo. Een stoer en praktisch sleepschip maakt de vloot compleet.

De groep bestaat 65 jaar en gaat op naar de 100. We willen zo veel mogelijk jongens en meisjes een plezierige ontwikkeling bieden, op en rond al het water van Nederland.


Reageer op dit verhaal:

Scoutinggroep Cornelis de Houtman

Platteweg 42a
2811 NA Reeuwijk

Klik hier voor een routebeschrijving

Verhuur (meer informatie)

Informatie over verhuur van lokalen en terrein:

Algemene informatie
Verhuurkalender

E-mail voor leiding & bestuur
Kalender voor leiding & bestuur
Bestandsbeheer voor leiding & bestuur