Waterscouting Cornelis de Houtman uit Gouda

De verkenners plezier op én rond het water!

Groepsfoto CWO-kamp 2009 verkennersEen wedstrijd zeilen bij windkracht 5, op spannend zomerkamp met je boot naar Zeewolde, leren koken op je eigen kampvuur of een grote toren in elkaar pionieren. Bezig zijn met kinderen van dezelfde leeftijd, wat leren van de oudere kinderen en de leiding. Zomaar wat zaken die onze verkenners allemaal meemaken. 

Onder leiding van enthousiaste en verantwoordelijke mensen gaan onze jongens van 11 - 16 jaar iedere zaterdagmiddag het water op. Daar leren ze zeilen en roeien met elkaar. Tussendoor wordt veel aandacht besteed aan allerlei scoutingzaken. Knopen leren, speurtochten lopen en de fijne kneepjes van het kamperen: het komt allemaal aan bod. 

Onze doelstelling is om kinderen te vermaken en handvatten aan te reiken om een beetje verstandig op te groeien. Hierbij draait het om teamspirit en samenwerking. Lees hieronder hoe dat in de praktijk gaat en kijk vooral ook in het fotoboek.

Wat doen de verkenners nou eigenlijk?

Naast dingen leren, wordt er natuurlijk ook veel gedaan aan spel. De kinderen wordt vooral spelenderwijs dingen bij gebracht. Tijdens de opkomsten en tijdens een van de velen kampen die voorkomen in een jaar. Tijdens kampen wordt er gekampeerd. Alles wat bij kamperen hoort komt voorbij en er wordt uiteraard veel aan spel gedaan op en rond het water.  Er wordt langzaam aan, naar de inschatting van de leiding, meer verantwoordelijkheid aan de kinderen toegekend.

Opkomsten zijn (bijna) elke zaterdag, in de vakanties zijn er kampen; op de laatste zaterdag is er opkomst. De lente en zomer lang wordt er gezeild op de zaterdag, in maart gaan de boten te water en in november gaan ze er pas weer uit. Dat is wel acht maanden aan zeil plezier. En dan als de winter is aangekomen en de boten op de kant liggen, wordt de boot door de kinderen onderhouden. Naast het onderhoud in de winter worden er ook spellen gedaan, dit gebeurd op het land.

In de zomer maanden wordt er veel gezeild dit met 1 hoofddoel: namelijk plezier, bezig zijn. Naast het ene hoofddoel zijn er ook andere doelen: het leren zeilen, andere vaardigheden leren, samenwerken en nog veel meer. 

Kampen

Zeilboot CWO-kamp 2009

Er zijn veel kampen in een scouting jaar, zowel land als water kampen. Deze worden gehouden ongeacht het weer, is het weer niet goed om te zeilen, dan gaan we dingen doen op het land. Als het weer goed is, zullen we veel op het water vertoeven. 

Tijdens hemelvaart is de groep opgesplitst in de jonge en oude kinderen, de jonge kinderen gaan naar een ontmoeting met heel veel andere groepen uit de regio. De oudere kinderen naar de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden waar zij wedstrijden zullen zeilen tegen andere boten van scouting groepen uit de regio.

Dan is er in de zomervakantie een zomerkamp, een tien dagen lang kamp waarin we van alles rondom het zeilen doen. Met één thema centraal en alle spellen en bezigheden in een leuk jasje gestoken wordt er tien dagen lang samen gewerkt aan een gevangenis ontsnapping of het op pakken van een dief.

Het leren zeilen staat centraal op CWO-kamp (gehouden in de herfstvakantie), net voordat de boten het water uit gaan, op dit kamp is er vijf dagen lang aan leren zeilen, vertier, samen zijn en heel veel zeilen. Dan als de kinderen zijn klaargestoomd, wordt er in het voorjaar of najaar op de theorie en praktijk geëxamineerd. Als het examen dan gehaald wordt, krijgen ze een zeildiploma waarmee ze de verantwoordelijkheidTenten Kaag 2009 mogen dragen van een boot met kinderen, natuurlijk onder toezicht van de leiding. Met het zeildiploma mogen de kinderen ook op een doordeweekse dag of een vrije zondag met andere kinderen een boot pakken en de plas op gaan.

In de kerstvakantie mogen de oudere kinderen een eigen kamp organiseren, dit kamp is zonder de leiding en alleen met de kinderen, al is de leiding wel in de buurt om te helpen als dat nodig is. Dit is leuk voor de kinderen en ook nog eens erg leerzaam.

Naast de kampen zijn er ook veel andere activiteiten, zoals sinterklaas, kerstdiner, zeilwedstrijden en nog veel meer

 


 


Reageer op dit verhaal:

Scoutinggroep Cornelis de Houtman

Platteweg 42a
2811 NA Reeuwijk

Klik hier voor een routebeschrijving

Verhuur (meer informatie)

Informatie over verhuur van lokalen en terrein:

Algemene informatie
Verhuurkalender

E-mail voor leiding & bestuur
Kalender voor leiding & bestuur
Bestandsbeheer voor leiding & bestuur